Första gången på pensionat, utekatt eller känslig katt

Anpassning tar lite tid

Hur reagerar gästerna första gången på pensionatet?

Det är väldigt individuellt. Unga katter har ofta lättare att vänja sig vid sin nya miljö.

Katter anpassar sig oftas väl efter en tid vid den nya miljön, de utforskar sitt rum och även inbitna utekatter brukar, vänja sig vid omställningen att inte kunna röra sig fritt ute.

Om katten är avvaktande så får den vara i fred i sitt rum någon dag eller så länge det behövs för att i lugn och ro kunna vänja sig vid sina grannar och personalen.

En transport bur i hårdplast med borttagbar dörr är att föredra, då kisse många gånger drar sig tillbaka i den som ett säkert tillhåll, en mjuk väska "faller ihop" efter några dagar.

Gästerna söker sedan oftast sedan själva kontakt med oss.

Gäster som är lite extra ängsliga och lättstressade

Om katten är extra ängslig och lättstressad kan det innebära att din katt inte dricker, äter eller går på lådan det första dygnen (omställningstiden).

Är katten är mycket ängslig och tar lite längre tid på sig att anpassa sig, så kan det hända att din katt går ned lite i vikt under vistelsen.

Efter några vistelser brukar kissarna känna igen sig, personalen och veta att dom bara är på tillfälligt besök och får komma hem igen.

Om kisse är långhårig

Då katten ibland kan bli lös i magen pga av omställning och ny miljö är det bra om man klipper ner pälsen runt rumpa och bakben så det inte fastnar så lätt i pälsen där och kisse inte uppskattar att en främmande människa rengör området. 

Provbo under en natt är inte meningsfullt.

Om katten extra ängslig och stressad av miljöombyte så hinner den inte landa och känna sig trygg på bara en natt. Det kan i stället ha motsatt effekt så katten bara hinner känna stressen och oron och inte hinner lära känna personalen och kattpensionatet. Det kan göra det svårare och ta längre tid för katten att acklimatisera sig nästa gång.